Sommardäck som passar din bil

Bra däck får bilen att rulla bättre, och med stort sortiment hittar du däck som passar din bilekonomi. Att välja ett premiumdäck eller satsa på mer pris och byta däck oftare är två olika däckstrategier med både styrkor och svagheter. Vi hjälper dig att hitta rätt däck. Med vårt stora sortiment finns det mycket att välja mellan, och till konkurrenskraftiga priser. Välkommen till oss!

Hur väljer du rätt sommardäck?

Satsa på att ha en uppsättning sommardäck och en uppsättning vinterdäck till din bil. Undvik att välja året runt-däck. Sommardäck har en hårdare gummiblandning som ger bilen bättre köregenskaper när det är mycket vatten på vägen. Konstruktionen gör att du får en kortare bromssträcka och större säkerhet vid risk för vattenplaning. Att byta till sommardäck under sommarsäsongen är en investering i ökad säkerhet under körning, och var noga med att välja däck som passar din bil. Har du elbil eller hybridbil kan det betyda att du behöver däck som klarar av att bilen väger mer än en vanlig bil.

Ytterligare ett gott råd när du väljer sommardäck är att stämma av däckens hastighetsklass med bilens konstruktiva maxhastighet. Hastighetsklassen visar vilken maximal hastighet som däcket klarar av med korrekt tryck och under belastning. Alla bilar som tagits i bruk från den 1 januari 1996 eller senare ska ha sommardäck med hastighetsklass. Har du däck som är klassade för 210 km/h men bilen har en högre topphastighet måste du ha däck som har en högre hastighetsklass. I det här exemplet innebär det oftast V-däck som håller för 240 km/h. Kom in till oss, så hjälper vi till att hitta däck som både passar din bils köregenskaper och din plånbok

Vilka regler gäller för sommardäck?

En bra regel är att byta däck till sommardäck efter den 31 mars. Dubbdäck är dock tillåtet fram till 15 april givet att du använder bilen där underlaget är vintervägval. Dina vinterdäck ska vara på från 1 december till 31 mars. Du får dock köra med dubbdäck mellan 1 oktober till 15 april.

Vad är bra mönsterdjup på sommardäck?

Ett sommardäck ska ha minst 1,6 mm i mönsterdjup och för ett bra grepp som en sommarregnig väg bör mönsterdjupet vara minst 3 mm. Det kan vara olika regler för person- och lastbilar, så se till att läsa på om du har fler fordon än en personbil. Transportstyrelsen har mer detaljerad information om mönsterdjup på sin hemsida.

​​​​​​​Vilken är påföljden vid användning av felaktiga däck?

Använder du sommardäck under vinterväglag eller kör med dubbade vinterdäck fastän du borde ha bytt till sommardäck så riskerar du böter. Vilket bötesbelopp som gäller beror på vilken förseelse du har gjort dig skyldig till. Att köra med vinterdäck och dubbar utan vinterväglag kostar 500 kr i böter. Att ha otillräckligt mönsterdjup på däcken innebär 1 200 kr i böter.

Det är onödiga pengar, och det handlar om din säkerhet. Hos oss får du alltid hjälp att hitta rätt däck för rätt säsong. Vid däckbyte så kontrollerar vi alltid mönsterdjup och informerar dig om det är så att det börjar blir dags för ett inköp av nya däck. På det viset ser du alltid till att ha bra däck inför varje säsong.