Gävles bredaste sortiment av vinterdäck

Odubbat eller dubbat? Vilka vinterdäck som blir bäst för dig beror på typ av bil, vilka vintervägar du kommer att köra på och vilken prisklass som passar din plånbok. Men att ha ett par vinterdäck i bra kondition med korrekt mönsterdjup är en försäkring som ger ett bra grepp på vägen. Idag finns det ett stort utbud av vinterdäck att välja mellan och det allra mesta hittar du hos oss. Du kan välja både mellan premiummärken och mer prisvärda däck. Vi har vinterdäck både för elbilar, hybridbilar samt diesel- och bensinbilar. 

Vad är året runt-däck?

Det kallas ofta året runt-däck, men heter egentligen allround-däck. Det är däck som är framtagna för att användas under hela året. Det många inte vet, är dock att däcken är tillverkade för att köras på vägar som har ett mildare och mer jämt i klimat när det handlar om temperaturen. Det gör att däcken är anpassade för en annan temperatur i asfalten. Idag finns det olika gummisorter i sommardäck och vinterdäck i Sverige, för att däcken ska klara antingen varma sommardagar eller vinterväglag med många minusgrader. Det finns alltså inga bra, säkra och funktionella året runt-däck som klarar av förhållanden på svenska vägar.

Vilken märkning krävs för vinterdäck?

Transportstyrelsen ​​​​​​​har sedan några år tillbaka en ny märkning för vinterdäck. Det är en internationell märkning som heter 3PMSF och kallas även alptoppen eller snöflingan. Däck som har den här märkningen är godkända för vinterväglag. För att få märkningen krävs att tester görs där däcken utsätts för olika påfrestningar för att drivgreppet ska kunna kontrolleras. Var dock uppmärksam på att det finns svagheter med märkningen. Bland annat kan däck som inte är framtagna speciellt för nordiska förhållanden bli godkända och ha alptoppsmärkningen. Det innebär inte att det är det optimala däcket för svenska eller nordiska vintervägar.

När är det lag att ha vinterdäck?

Du måste ha vinterdäck på bilen mellan 1 december och 31 mars om det är vinterväglag. Det är tillåtet att köra med dubbdäck på din bil mellan 1 oktober och 15 april. Du får inte använda dubbdäck från 16 april till 30 september förutsatt att det inte förväntas komma vinterväglag eller vinterväglag finns. Följer du inte gällande lag, så blir påföljden böter om du blir stoppad av polis och däcken kontrolleras. Det är också polisen som bedömer om det är vinterväglag på den platsen som du befinner dig.

Enligt Polismyndigheten så räknas dubbdäck eller odubbade friktionsdäck som vinterdäck. För personbilar måste mönsterdjupet vara minst 3 millimeter i däcken och du bör lägga på de bästa däcken bak; alltså de däck som har bäst dubbstick och bäst mönsterdjup. Med bästa däck bak blir det lättare att häva sladdar oavsett om du har framhjulsdriven eller bakhjulsdriven bil. Byt däck hos oss så får du alltid en montering som är trygg, säker och korrekt.

Vilka vinterdäck är bäst?

Det beror vilken bil du kör och också vilka typer av vägar som du kör på under vintern. I söder med slask, modd och regn under vintern kan ett odubbat friktionsdäck vara bäst. Kör du mycket i norra delarna av landet med snö och is på vägen? Då är förmodligen ett bra dubbat däck bättre. Hos oss finns ett stort utbud av däck från en rad olika tillverkare. Vi har både dubbade däck och odubbade friktionsdäck i en rad olika prisklasser och dimensioner. Tänk på att däck inte håller mer än i fem eller sex år eftersom gummit tappar sina egenskaper och kan bli skört. Så även om mönsterdjup ser bra ut, så är det en bra investering i säkrare körning att byta däck regelbundet.

Måste vinterdäcken vara på även vid barmark?

Du måste använda vinterdäck vid vinterväglag från 1 december till 31 mars. Väljer du ett odubbat friktionsdäck som vinterdäck så har du ett bra däck vid snöväder och ett mer ekonomiskt däck om det är barmark under vinter. Ett gott råd är att investera i vineterdäck som har både prestanda och kvalitet som håller över tid, så får du också ökad säkerhet på vägen. Fråga oss, så hjälper vi dig att välja rätt däck!

Hur ska ett vinterdäck förvaras?

Däck ska förvaras mörkt och i en temperatur som helst inte överstiger 15 grader. Det allra bekvämaste är att ha sina vinterdäck på däckhotell där de blir tvättade, rengjorda och förvaras rätt. Har du däcken hemma så bör du ha dem hängande på fälgarna och helst inte förvara dem så att de utsätts för tryck eller solljus. Lägg dem gärna i en mörk plastpåse, och se till att både däck och fälgar är ordentligt rentvättade innan du stoppar undan dem för säsongen. Vi hjälper dig gärna med att lägga på vinterdäck och sommardäck. Kombinerar du det med en ordentlig biltvätt eller bilrekond, så har du en ren bil när det är dags för nya säsong.

Är dubbade vinterdäck bäst?

Om du kör på isiga vintervägar och vägar med mycket snö, så är dubbade däck en väldigt bra lösning. Odubbade däck har dock också stora fördelar. Framför allt eftersom de ger hög friktion och därigenom ett bra grepp på moddiga och slaskiga vägar. Dessutom river de inte upp så mycket partiklar från asfalten som dubbade däck faktiskt gör, vilket minskar på föroreningar i miljön. Du får också ett lägre rullmotstånd och lägre ljudnivå med ett däck som är odubbat.